Owocowe tiramisu

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Uproszczony przepis na tiramisu z sezonowymi owocami

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ser mascarpone: 250 gramów
    - śmietanka kremówka: 220 gramów
    - cukier puder: 4 łyżki
    - kawa: 1.5 szklanki
    - likier Amaretto: 4 łyżki
    - biszkopty kocie języczki: 200 gramów
    - borówki amerykańskie: 0.67 szklanki
    - truskawki: 150 gramów
    - kakao: 1 łyżka
    - mięta listki: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Owocowe tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj kawę, do ostudzonej dodaj likier - wymieszaj. Przygotuj masę do ciasta. Śmietankę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Następnie stopniowo (po 1 łyżce) przekładaj ją do naczynia z mascarpone (zanim zaczniesz dodawać bitą śmietanę, lekko utrzyj ser) i delikatnie mieszaj na jednorodną masę.
  • 2. Biszkopty maczaj w kawie z likierem i układaj w naczyniu na ciasto (ja użyłam prostokątnego - łatwiej wtedy ułożyć biszkopty). Biszkopty powinny do siebie przylegać. Na warstwę kocich języczków połóż połowę masy śmietanowej i rozsmaruj równo. Następnie układaj warstwę owoców (truskawki wypłucz wcześniej i pokrój na kawałki). Ja całość borówek pozostawiłam do ułożenia na wierzchu deseru.
  • 3. Po warstwie owocowej, znowu układaj warstwę biszkoptów (tak jak wcześniej, maczając je w kawie z likierem). Kocie języczki przykryj warstwą śmietanową, rozrzuć na wierzchu deseru owoce i oprósz całość przesianym przez drobne sitko kakao. Włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny. Przed podaniem udekoruj świeżymi listkami mięty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować