Owocowe pralinki

0 (0 ocen)

  • 40 min

Rozpływające się w ustach małe słodkości.

  • 40 min

Składniki:

  • 80g śmietany 30% lub 36%
    7 łyżek syropu owocowego (takiego jak do rozcieńczania wodą), u mnie żurawinowy
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    200-250g białej czekolady
    25g masła
    wiórki kokosowe do obtoczenia pralinek

Owocowe pralinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować śmietankę, dodać syrop owocowy i cukier waniliowy, dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia. Od razu dodać połamaną na drobne kawałki czekoladę i ciągle mieszać aż się rozpuści. Dodać masło, wmieszać w masę. Schłodzić przez 20 minut w zamrażarce (lub przez kilka godzin w lodówce).
  • 2. Nabierać takie same porcje masy np. łyżeczką, wrzucać do miseczki z wiórkami kokosowymi i obtaczać. Należy zrobić to szybko, ponieważ pralinki szybko topnieją pod wpływem ciepła rąk.
  • 3. Włożone do papilotek lub ułożone na talerzu schłodzić jeszcze przez kilka minut w zamrażalniku lub zostawić na dwie-trzy godziny w lodówce.

Porady

Należy uważać, żeby nie zagotować czekolady!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy