Danie to jest przykładem na to,że gołąbki wcale nie muszą zawierać mięsa.Są pyszne,pachnące owocami .Zadowolą nie jedno podniebienie,nie tylko jarosza,a jak ozdabiają stół ?
Owocowe gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Ryż ugotować w osolonej wodzie,przestudzić.Kapustę parzyć w gorącej wodzie,zdejmować kolejno liście.Z liści usunąć środkowy nerw,większe liście przekroić na połowę. Jabłka,kiwi obrać,pokroić w kostkę,morele w słupki.
2.Do miski włożyć ryż,dodać pokrojone w kostkę owoce,morele,żurawinę,rodzynki.Wlać miód,sok wyciśnięty z limonki,przyprawić solą,pieprzem i wymieszać.
3.
Na każdym liściu kapusty ułożyć porcję farszu i po jednym winogronie i zwinąć roladkę.
4.
Zwinięto gołąbki posypać solą,pieprzem oraz bazylią.
5.
Na patelni rozgrzać część masła i przesmażyć gołąbki z dwóch stron.
6.Zdjąć z patelni.
7.
Na tłuszcz ze smażenia wlać gorącą wodę,zagotować,przelać przez sito.Do gorącego wywaru wlać śmietanę,przyprawić do smaku solą,pieprzem.
9.Ułożyć usmażone gołąbki.
Pomarańczę dokładnie wyszorować w gorącej wodzie,pokroić w półplasterki ,usunąć ewentualne pestki i przełożyć nimi gołąbki.Położyć kilka listków melisy,oraz pozostałe masło.
10.Całość zalać sosem.Naczynie z gołąbkami włożyć do rękawa do pieczenia lub przykryć folią spożywczą.
11.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 C i zapiekać 45 min.
Komentarze