OWOCOWE GOŁĄBKI

0 (0 ocen)

Danie to jest przykładem na to,że gołąbki wcale nie muszą zawierać mięsa.Są pyszne,pachnące owocami .Zadowolą nie jedno podniebienie,nie tylko jarosza,a jak ozdabiają stół ?

Składniki:


  • 1 gł.młodej kapusty
    250 ml.słodkiej śmietany 18%
    1/2 kostki masła
    100 ml.gorącej wody
    1 woreczek ryżu
    1 1/2 jabłka
    1 kiwi
    12 szt.moreli suszonych
    1 łyżka rodzynek
    2 łyżki żurawiny suszonej
    1 limonka sok
    1 łyżka miodu naturalnego
    1 małe gronko winogron zielonych bezpestkowych
    1 pomarańcza
    sól,pieprz cytrynowy,bazylia suszona,listki melisy cytrynowej.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Owocowe gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • owocowe gołąbki 1.



    Ryż ugotować w osolonej wodzie,przestudzić.Kapustę parzyć w gorącej wodzie,zdejmować kolejno liście.Z liści usunąć środkowy nerw,większe liście przekroić na połowę. Jabłka,kiwi obrać,pokroić w kostkę,morele w słupki.
  • owocowe gołąbki 2. Do miski włożyć ryż,dodać pokrojone w kostkę owoce,morele,żurawinę,rodzynki.Wlać miód,sok wyciśnięty z limonki,przyprawić solą,pieprzem i wymieszać.
  • owocowe gołąbki 3.
    Na każdym liściu kapusty ułożyć porcję farszu i po jednym winogronie i zwinąć roladkę.
  • owocowe gołąbki 4.
    Zwinięto gołąbki posypać solą,pieprzem oraz bazylią.
  • owocowe gołąbki 5.
    Na patelni rozgrzać część masła i przesmażyć gołąbki z dwóch stron.
  • owocowe gołąbki 6. Zdjąć z patelni.
  • owocowe gołąbki 7.
    Na tłuszcz ze smażenia wlać gorącą wodę,zagotować,przelać przez sito.Do gorącego wywaru wlać śmietanę,przyprawić do smaku solą,pieprzem.
  • owocowe gołąbki 8.
    Naczynie żaroodporne posmarować masłem,wyłożyć liśćmi kapusty,posypać solą, bazylią ,położyć kilka kosteczek masła.
  • owocowe gołąbki 9. Ułożyć usmażone gołąbki.
    Pomarańczę dokładnie wyszorować w gorącej wodzie,pokroić w półplasterki ,usunąć ewentualne pestki i przełożyć nimi gołąbki.Położyć kilka listków melisy,oraz pozostałe masło.
  • owocowe gołąbki 10. Całość zalać sosem.Naczynie z gołąbkami włożyć do rękawa do pieczenia lub przykryć folią spożywczą.
  • owocowe gołąbki 11.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 C i zapiekać 45 min.
  • owocowe gołąbki 12.
    Podawać gorące jako samodzielne danie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować