Owocowe ciasto z nutą mięty truskawkowej

0 (0 ocen)

Proste, pyszne, niezbyt słodkie ciasto, idealne do filiżanki ulubionej kawy. Poncz z dodatkiem mięty truskawkowej, dodaje temu ciastu świeżości i delikatnego aromatu truskawki.

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    1 szkl cukru
    1 cukier waniliowy
    1 szkl mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Forma 24 / 36

    Masa śmietanowa:
    750 ml śmietany 30%
    250 g serka mascarpone
    1 łyżka cukru pudru
    kilka kropli aromatu cytrynowego
    1 galaretka agrestowa
    4 płaskie łyżki żelatyny

    Warstwa owocowa:
    1/2 kg mieszanych owoców mrożonych
    ( maliny, czarne jagody, borówki, porzeczki)
    2 galaretki brzoskwiniowe

    Poncz:
    1/2 szkl wrzątku
    2-3 gałązki mięty truskawkowej
    1-2 łyżeczki miodu
    sok z cytryny do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kremówka Desery Biszkopty

Owocowe ciasto z nutą mięty truskawkowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka z cukrami ubić na puch. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać i wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni. Zimny biszkopt przeciąć na pół.
  • 2. Miętę zaparzyć i do zimnego płynu dodać miód i sok z cytryny. Skropić obie połówki biszkopta. Górna część biszkopta będzie spodem ciasta.
  • 3. Galaretkę agrestową rozpuścić w 1. 1/2 szklanki wrzątku i dobrze schłodzić. Zimną pokroić w małe kawałki.
  • 4. Żelatynę namoczyć w pół szklanki wody i po napęcznieniu rozpuścić w kąpieli wodnej.
  • 5. Śmietanę ubić z cukrem, dodać aromat i serek, dobrze wymieszać. Do śmietany dodać pokrojoną galaretkę i rozpuszczoną żelatynę. Krótko zmiksować wszystko razem i szybko wyłożyć na przygotowane ciasto. Przykryć drugim i lekko docisnąć. Wstawić do lodówki.
  • 6. Galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w trzech szklankach wody i schłodzić. Wsypać zamrożone owoce i gdy galaretka zacznie tężeć wylać na ciasto. Przed podaniem udekorować owocami i listkami mięty truskawkowej.

Porady

W sezonie możemy wykorzystać świeże owoce. Miętę truskawkową możemy zastąpić miętą cytrynową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mrożenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować