Owocowe babeczki.

0 (0 ocen)

Moje maluchy Łukaszek 4 latka i Kasia 3 latka uwielbiają pomagać mi w kuchni. Takie babeczki przygotowują błyskawicznie.

Składniki:

  • • 20 dag masła
    • 2 jajka
    • 2 szklanki mąki, sól
    • ¾ szklanki cukru kryształu
    • 200 g jogurtu greckiego
    • 1 opakowanie cukru waniliowego
    • Cukier puder do smaku
    • ½ łyżki żelatyny
    • 30 dag owoców sezonowych (maliny, truskawki, porzeczki, jagody, brzoskwinie, winogrona)

Owocowe babeczki. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zagniatamy ciasto 1. Zimne masło posiekaj ostrym nożem z całymi jajkami. Dodaj przesianą mąkę, szczyptę soli oraz cukier kryształ. Z przygotowanych składników szybko zagnieć kruche ciasto, uformuj z niego kulę, owiń ją w folię spożywczą i odłóż na minimum 30 minut do lodówki.
  • wałkujemy 2. Schłodzone ciasto rozwałkuj.
  • wycinamy krązki 3. Szklanką odpowiedniej wielkości wykrawaj krążki ...
  • wylepiamy foremki 4. ...i wylepiaj spód i boki każdej foremki. Dno każdej babeczki przykryj krążkiem pergaminu i obciąż suchym grochem. Piecz 12-15 minut w 180 stopniach. Lekko przestudź, a potem wyjmij z foremek. Usuń groch i pergamin.
  • 5. Owoce umyj, osusz. Jeśli trzeba pokrój na kawałki.
  • 6. Jogurt wymieszaj z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Żelatynę namocz w kilku łyżkach zimnej wody. A po kilku minutach zalej kilkoma łyżkami gorącej wody. Mieszaj do rozpuszczenia, wystudź i wymieszaj z jogurtem.
  • napełniamy masą jogurtową 7. Babeczki napełnij masą jogurtową....
  • dekorujemy 8. ...i udekoruj owocami. Wstaw do lodówki do schłodzenia.

Komentarze

Podobne przepisy