Ciasto owocowa pychotka z owocami i kremem śmietankowo-makowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić z cukrem na sztywną pianę i nie przerywając ubijania dodawać cukier i żółtka następnie wlać olej i wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
Ciasto wylać na natłuszczoną blaszkę i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec przez 30 minut.
2.W 1/2 szklance mleka rozprowadzić budyń i cukier,resztę mleka zagotować i wlać do niego mieszankę budyniową i cały czas mieszać aż masa zgęstnieje
wsypać suchy mak i wymieszać odstawić do całkowitego przestudzenia.
Miękkie masło utrzeć na puch i nie przerywając ucierania dodawać łyżce budyniu.
Krem śmietankowo-makowy wyłożyć na zimne ciasto.
Wstawić na kilka minut do lodówki.
3.Owoce umyć odszypułkować usunąć pestki i przełożyć na patelnię dodać cukier i dusić, aż owoce puszczą sok i cukier się rozpuści na koniec dodać galaretki w proszku dokładnie wymieszać,odstawić do stężenia.
Stężoną galaretkę owocową wyłożyć na wierzch ciasta.
Komentarze