Ciasto Owocowa pychotka z owocami i kremem śmietankowo-makowym

4.5 (181 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

To pyszne ciasto ze świeżymi owocami i kremem śmietankowo-makowym piekę, gdy tylko one pojawią w lesie i moim ogrodzie.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Blaszka 24/24
    na ciasto
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    4 łyżki oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    na krem
    400 ml mleka
    1 budyń śmietankowy
    200 g masła
    4 łyżki cukru
    2 łyżki suchego maku
    dodatkowo
    700 g owoców(truskawki,poziomki,maliny,wiśnie,porzeczki,jagody,czereśnie)
    1 szklanka cukru
    2 galaretki truskawkowe
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Ciasto owocowa pychotka z owocami i kremem śmietankowo-makowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę i nie przerywając ubijania dodawać cukier i żółtka następnie wlać olej i wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
    Ciasto wylać na natłuszczoną blaszkę i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec przez 30 minut.
  • 2. W 1/2 szklance mleka rozprowadzić budyń i cukier,resztę mleka zagotować i wlać do niego mieszankę budyniową i cały czas mieszać aż masa zgęstnieje
    wsypać suchy mak i wymieszać odstawić do całkowitego przestudzenia.
    Miękkie masło utrzeć na puch i nie przerywając ucierania dodawać łyżce budyniu.
    Krem śmietankowo-makowy wyłożyć na zimne ciasto.
    Wstawić na kilka minut do lodówki.
  • 3. Owoce umyć odszypułkować usunąć pestki i przełożyć na patelnię dodać cukier i dusić, aż owoce puszczą sok i cukier się rozpuści na koniec dodać galaretki w proszku dokładnie wymieszać,odstawić do stężenia.
    Stężoną galaretkę owocową wyłożyć na wierzch ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować