Wiosna zaskoczyła nas śniegiem, więc na przekór pogodzie upiekłam coś kolorowego, owocowego i wiosennego. Może zima zrozumie tę sugestię i w końcu ustąpi miejsca wyczekiwanej przez wszystkich wiośnie?
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Bezowe blaty:
6 białek + szczypta soli
300 g cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
Kremy:
500 g sera mascarpone
700 ml śmietany kremówki 30%
Owocowe kremy domowej roboty: lemon curd, kiwi curd, orange curd
* Opcjonalnie cukier puder
Owocowa bezowa wieża - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bezowe blaty:
1. Ubij białka z solą na sztywno, powoli dodawaj cukier i cały czas miksuj, aż masa będzie sztywna i błyszcząca. Dodaj sok z cytryny i dokładnie zamieszaj.
2. Białka rozłóż na dwóch blaszkach wyłożonych papierem i uformuj z nich równe okręgi (możesz narysować okręgi na papierze).
3. Bezę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 5-10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 140 stopni i piecz 80-90 minut.
4. Po upieczeniu bezę zostaw na noc w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
2.Kremy:
1. Mascarpone rozmieszaj w misce, podziel na dwie części i dodaj do sera wybrane owocowe kremy (ja użyłam kiwi i lemon curd).
2. Ubij śmietanę, rozłóż po równo do kremów i delikatnie wymieszaj.
3.WYKONANIE:
1. Na paterę połóż jeden blat bezowy, rozsmaruj na nim jeden z kremów owocowo-śmietanowych. Rozłóż na wierzch trzeci krem owocowy (ja nałożyłam zygzaki z orange curdu).
2. Na wierzch połóż kolejny blat, rozsmaruj drugi krem owocowo-śmietanowy i również nałóż na wierzch krem owocowy. Na górę nałóż tyle owoców, ile tylko zechcesz i zajadaj ze smakiem.
Smacznego!
Komentarze