Owoce pod kruszonką

0 (0 ocen)

  • 40 min

Owoce zapiekane kojarzą mi się z późnia jesienią. Często w rodzinnym domu piekliśmy jabłka. Były najlepsze :)

  • 40 min

Składniki:

  • 2 duże jabłka
    2 gruszki
    2 brzoskwinie

    kruszonka:
    3 łyżki mąki
    2 łyżki masła
    2 łyżki cukru
    2 lyżki zmielonych suszonych jabłek z dodatkiem cynamonu
    2 łyżki płatków owsianych

    łyżka masła do posmarowania formy
    ewentualnie bita śmietana

Owoce pod kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka i brzoskwinie kroję w cienkie plasterki. Gruszki ścieram na tarce na dużych oczkach. Owoce mieszam i wykładam na formę, którą uprzednio smaruję masłem. Mąkę mieszam z cukrem i masłem. Rozcieram w rękach by uzyskać kruszonkę, Dodaję suszone jabłka i płatki owsiane. Mieszam i posypuję owoce. Zapiekam 30 minut w piekarniku. Podaję z bitą śmietaną.

Komentarze

Podobne przepisy