Owoce pod kokosową kruszonką

0 (0 ocen)

  • 60 min

To jest jeden z moich ulubionych deserów. Owoce pod kokosową kruszonką robi się dosłownie w kilka minut, a smakuję rewelacyjnie! Chrupiąca kruszonka z dodatkiem otrębów owsianych i wiórek kokosowych i pyszne, gorące sezonowe owoce! No i ten zapach unoszący się po całym domu w trakcie pieczenia..

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    ◦2 szklanki owoców sezonowych (truskawki, jagody, czereśnie, poziomki)
    ◦1 łyżka startej skórki z pomarańczy
    ◦2 łyżki soku z pomarańczy
    ◦25 g cukru
    ◦20 g mąki tortowej

    Składniki na kruszonkę:
    ◦130 g mąki tortowej
    ◦45 g cukru pudru
    ◦55 g brązowego cukru
    ◦115 g masła
    ◦4 łyżki otrębów owsianych
    ◦4 łyżki wiórków kokosowych

Owoce pod kokosową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.

    W mice mieszamy składniki na kruszonkę, kilka chwil siekamy wszystko nożem, a następnie ucieramy palcami na kruszonkę.

    Owoce płuczemy. Z truskawek i poziomek usuwamy szypułki, czereśnie drylujemy. Do owoców dodajemy skórkę i sok z pomarańczy. Owoce zasypujemy cukrem i mąką, mieszamy. Do kokilek (naczyń do zapiekania) nakładamy owoce ( ½ wysokości), następnie posypujemy owoce kruszonką i pieczemy ok. 30-40 minut.

    Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy