Morele możemy zastąpić innymi suszonymi owocami, np. śliwkami. Dzięki dodatkowi niewielkiej ilości cynamonu ciastka cudownie pachną. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, gdy kawałki czekolady są jeszcze lekko rozpuszczone :)
Otrębowe ciastka musli z morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Morele przekładamy do miski, zalewamy około 1 szkl. gorącej wody i odstawiamy na 10-15 min. Po tym czasie morele odsączamy z wody i siekamy na mniejsze kawałki.
2.Do średniej miski przesiewamy oba rodzaje mąki, otręby, sodę, cynamon. Masło rozpuszczamy dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Do ostudzonego masła wbijamy jajka, dodajemy domowy ekstrakt z wanilii i mieszamy. Dodajemy mąki wymieszane z innymi składnikami i dalej mieszamy. Na końcu dodajemy pozostałe składniki i mieszamy do połączenia. Ciasto wkładamy na 1 h do lodówki.
3.Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki. Porcje ciasta wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonową matą. Ciasto możemy wyjmować łyżką i rozgniatać na blaszce lub formować w dłoniach. Ciastka lekko urosną więc rozkładamy w je niewielkich odstępach. Uformowane ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Ciastka pieczemy przez ok. 20 min.
Komentarze