Oszukany makowiec

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Makowiec na cieście francuskim, bez mielenia maku. Jest na prawdę pyszny, moim zdaniem w niczym nie ustępuje temu tradycyjnemu.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • -1 płat ciasta francuskiego
    -200 g maku niebieskiego
    -250 g ulubionych bakalii (rodzynki, suszone owoce, owoce kandyzowane, orzechy)
    -5 łyżeczek miodu płynnego (naturalnego)
    -1 jajko (oddzielone żółtko od białka)

    Polewa:
    -100 g cukru pudru
    -4 łyżki gorącej wody
    -50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Makowiec Desery

Oszukany makowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • masa 1. Mak zalewamy wrzątkiem. Gotujemy przez 30 minut, następnie odcedzamy na ściereczce lub gazie. Wrzucamy do miski i studzimy. Do ostudzonego maku dodajemy miód, bakalie i białko jaja. Dokładnie mieszamy. Masę rozprowadzamy dokładnie na cieście francuskim. Zawijamy rulon. Smarujemy żółtkiem i pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach (do zrumienienia ciasta)
  • 2. Gdy ciasto się upiecze wyjmujemy je i studzimy. Przygotowujemy lukier: przesiany cukier puder dokładnie mieszamy z wodą. Polewamy ciasto. Następnie posypujemy skórką pomarańczową.

Porady

Mak do ciasta można także zemleć (dwukrotnie przepuścić przez maszynkę). Jednak mi w cieście francuskim bardziej smakuje taka wersja.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować