"Oszukaniec z brzoskwiniami"

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Oszukaniec z brzoskwiniami, to ciasto które często gości na moim stole. Ciasto jest proste w wykonaniu i w opinii tych, którzy skosztowali -"PYCHA" :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    1 szklanka cukru pudru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 margaryna 250g
    6 jaj
    2 budynie śmietankowe
    4 śmietany 18% (330 gram)- (4x330= 1320 gram śmietany)
    1 cukier waniliowy
    1 puszka brzoskwiń w syropie
    Do dekoracji: 1 opakowanie płatków migdała lub po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

"oszukaniec z brzoskwiniami" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, posiekaną margarynę, proszek do pieczenia, 1/3 szklanki cukru, 6 żółtek, cukier waniliowy- z tych składników zagnieść gładkie ciasto zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na czas robienia masy.
  • 2. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno i pod koniec ubijania dodajemy, delikatnie wsypując pozostały w szklance cukier. Cały czas ubijając, (na najniższych obrotach) dodajemy stopniowo po łyżce śmietany, czyli powoli opróżniamy 4 kubki śmietany, dodajemy dwa budynie i nadal delikatnie mieszamy około 3 do 5 minut.
  • 3. Wyjmujemy z lodówki ciasto i wykładamy na wyłożoną papierem lub wysmarowaną margaryną blachę. Na cieście układamy pokrojone w grubsze plastry brzoskwinie i następnie wylewamy przygotowana masę śmietanową. Na wierzchu posypujemy płatkami migdała i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy w takiej temperaturze 50 do 60 minut. Najlepiej piec w opcji termo obieg. Ciasto podawać wystudzone.

Porady

Innymi owocami, z którymi ciasto smakuje równie dobrze są gruszki w syropie. Jeżeli ciasta nie posypiemy przed pieczeniem płatkami migdała, to po upieczeniu możemy go oprószyć cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Migdały Śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować