Dziś zrobiłam je po raz pierwszy ze składników, jakie miałam w lodówce. Rodzinka była zachwycona tym daniem.
60 min
Składniki:
spory kalafior
1 jajko
ok. szklanka mąki pszennej
szklanka mleka
sól, pieprz
łyżka octu
Sos:
litr bulionu warzywnego
spory pęczek koperku
mały brokuł (lub zupa brokułowa w proszku)
pół opakowania mrożonego szpinaku
mała śmietana kremówka
serek topiony o naturalnym lub ziołowym smaku
olej do smażenia
Oszukane pulpety z kalafiora w zielonym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Kalafiora oczyścić, i podgotować około 15 minut w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki soli. Wyjąć i odsączyć z nadmiaru wody.
2. Przygotowanie sosu.
Brokuł oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki, chwilę podgotować, aż będzie miękki, ale nie rozpadający się. Odsączyć i dodać do gotującego się bulionu razem z posiekanym drobno koperkiem i serkiem topionym.
Śmietankę zahartować i dodać do gotującego się wywaru. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą maggi.
3. Z mąki, mleka, jajka oraz soli i pieprzu zrobić ciasto podobne jak naleśnikowe, o konsystencji gęstej śmietany. Kalafior podzielić na różyczki, każdą część obtaczać w cieście naleśnikowym i smażyć w głębokim tłuszczu, aż do zrumienienia. Kalafiorowe pulpeciki odkładać na papier, aby odsączyć nadmiar oleju. Podawać ciepłe, polane sosem.
Komentarze