Oszukane pulpety z kalafiora w zielonym sosie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dziś zrobiłam je po raz pierwszy ze składników, jakie miałam w lodówce. Rodzinka była zachwycona tym daniem.

  • 60 min

Składniki:

  • spory kalafior
    1 jajko
    ok. szklanka mąki pszennej
    szklanka mleka
    sól, pieprz
    łyżka octu
    Sos:
    litr bulionu warzywnego
    spory pęczek koperku
    mały brokuł (lub zupa brokułowa w proszku)
    pół opakowania mrożonego szpinaku
    mała śmietana kremówka
    serek topiony o naturalnym lub ziołowym smaku
    olej do smażenia

Oszukane pulpety z kalafiora w zielonym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Kalafiora oczyścić, i podgotować około 15 minut w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki soli. Wyjąć i odsączyć z nadmiaru wody.
    2. Przygotowanie sosu.
    Brokuł oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki, chwilę podgotować, aż będzie miękki, ale nie rozpadający się. Odsączyć i dodać do gotującego się bulionu razem z posiekanym drobno koperkiem i serkiem topionym.
    Śmietankę zahartować i dodać do gotującego się wywaru. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą maggi.
    3. Z mąki, mleka, jajka oraz soli i pieprzu zrobić ciasto podobne jak naleśnikowe, o konsystencji gęstej śmietany. Kalafior podzielić na różyczki, każdą część obtaczać w cieście naleśnikowym i smażyć w głębokim tłuszczu, aż do zrumienienia. Kalafiorowe pulpeciki odkładać na papier, aby odsączyć nadmiar oleju. Podawać ciepłe, polane sosem.

Komentarze

Podobne przepisy