Oszukane przepiórcze udka

0 (0 ocen)

  • 50 min

To nic innego jak pierogi z mięsem mielonym z patelni. Jednak tak pomysłowo zrobione są zaskakującą przekąską idealną na mniejsze i większe imprezy

  • 50 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    300 g mąki pszennej,
    200 ml jogurtu naturalnego,
    ½ łyżeczki sody,
    szczypta soli

    Na farsz:
    350 g mięsa mielonego drobiowego (u mnie z indyka),
    1 łyżka bułki tartej,
    2 ząbki czosnku,
    sól,
    pieprz,
    przyprawa do mięsa mielonego

    Ponadto:
    słone paluszki,

    Na panierkę:
    2 – 3 jajka,
    bułka tarta,
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Oszukane przepiórcze udka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek, wlać jogurt, dodać sól i sodę. Zagnieść ciasto, a jeżeli będzie zbyt luźne podsypać niewielką ilością mąki.
  • 2. Mięso mielone przyprawić, dodać bułkę tartą i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyrobić na gładką masę.
  • 3. Ciasto przełożyć na wysypaną mąką stolnicę, podzielić na dwie części i rozwałkować ( grubość jak na pierogi).
    Z ciasta wykrawać za pomocą dużego kubka lub słoika koła o średnicy 7-8 cm.
  • image-06giwun 4. Na środku każdego koła położyć słony paluszek (końce paluszka mają wystawać za koło na taką samą długość), a na nim łyżeczkę farszu.
  • image-0dhk6bf 5. Końcówki kół złożyć do siebie i zlepić tak jak pierogi, dociskając mocniej w miejscach gdzie wystaje paluszek.
  • image-0wpyi0e 6. Każdego pieroga przeciąć ostrym nożem na pół.
  • 7. Jajka roztrzepać, maczać w nich udka i obtaczyć w bułce tartej.
    Smażyć na bardzo małym ogniu na złoty kolor z dwóch stron. Usmażone udka zdjąć z patelni i osączać z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
    Podawać na gorąco lub zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować