Oszczędne rogaliki bez jajek

5 (181 ocen)

  • 30 min

Szybkie i łatwe, są idealnym deserem nie tylko dla osób, które nie mogą jadać jajek.

  • 30 min

Składniki:

  • 50 g. drożdży, 3/4 szklanki kwaśnej śmietany (18%), 4 łyżki cukru, 1 opakowane cukru waniliowego, 3 szklanki mąki pszennej, pół kostki masła, płatki migdałowe.
    Farsz: drylowane wiśnie z kompotu.
Wystaw ocenę:

5 (181 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki

Oszczędne rogaliki bez jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać z cukrami, i śmietaną. Masę odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Mąkę posiekać z masłem. Następnie dodać masę drożdżową i wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić je ponownie do wyrośnięcia.
    Z ciasta uformować kulę, którą należy rozwałkować w okrąg. Pociąć go po średnicy na małe trójkąciki. Na każdy nałożyć wiśnie i kilka płatków migdałowych, zwinąć. Rogaliki można posmarować rozmąconym żółtkiem i posypać płatkami. Piec ok. 20 min w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Porady

1. Zagorzali fani migdałowego smaku mogą skropić wiśnie kilkoma kroplami aromatu migdałowego. 2. Jako farszu można użyć również jabłek lub gruszek, pokrojonych w drobną kosteczką i doprawionych cynamonem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować