Oszczędna napoleonka

4.5 (159 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Szybka, tania, smaczna. Przepis pochodzi z zeszytu mamy.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • ciasto (na blachę 23x38 cm):
    kostka margaryny
    30 dag cukru pudru
    20 dag mąki pszennej
    20 dag mąki ziemniaczanej
    6 jajek
    2 płaskie łyżeczki amoniaku

    krem:
    2 szkl. mleka
    budyń śmietankowy na 3/4 l
    2 łyżki masła
    4-5 łyżek cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoleonka Krem

Oszczędna napoleonka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem. Ciągle ucierając dodawać na przemian mąki wymieszane z amoniakiem i jajka. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Z podanej porcji pieczemy 3 placki. W temperaturze 160 stopni ok. 15 minut.
  • 2. Krem: szklankę mleka zagotować z cukrem i masłem. W pozostałym mleku rozpuścić budyń. Wlać na gotujące mleko. Energicznie mieszać. Gorącym budyniem przekładać placki. Gotowy placek posypać cukrem pudrem lub czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować