Ostry sos pomidorowy

4.5 (145 ocen)

Bardzo smaczny ostry sos pomidorowy - idealny na zimę.

Składniki:

  • 6,5 litra puree pomidorowego
    12 łyżeczek soli
    700g cukru
    1-2 łyżeczki cynamonu
    2-3 łyżeczki mielonej czerwonej papryki (ostrej)
    1-2 szt ostrej papryczki
    4 główek czosnku
    2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
    200ml octu (9%)
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Sosy Sos pomidorowy

Ostry sos pomidorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Świeże czerwone pomidory umyć, pokroić i zmielić w maszynce do mięsa. Masę 6,5 litrową wlać do garnka, dodać cukier, sól, cynamon i ostrą czerwoną paprykę mieloną. Wymieszać. Zagotować, zmniejszyć ogień i na wolnym ogniu gotować przez ok. 1,5h. Od czasu do czasu mieszając.
  • 2. Dodaj zmieloną papryczkę ostrą, czosnek wyciśnięty przez praskę, mąkę ziemniaczaną (rozcieńczoną w niewielkiej ilości wodzie) i ocet. Wymieszać i gotować kolejne 30 minut.
  • 3. Gorący sos rozlać w 0,4-0,5l słoiki. Pasteryzować 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować