Ostre patisony z wkładką i sosem
Składniki:
- 4 patisony, cebula, 2 dymki, 30 dkg mielonego mięsa, 20 dkg ryżu, puszka pomidorów bez skórki, 4 ząbki czosnku, 5 łyżek oleju, sól, papryka, tymianek, 2 "wczorajsze" bułki
Ostre patisony z wkładką i sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Z patisonów odcinam wierzchy, a ich miąższ kroję w kosteczkę i szklę na oleju razem z pokrojonymi dymkami cebuli.
-
2.
Bułki namaczam, odciskam i zagniatam razem z mięsem. Doprawiam do smaku.
-
3.
Gotuję ryż i dodaję go wraz z miąższem z patisonów do masy mięsnej.
-
4.
Nadziewam patisony, wkładam je do formy podlewam wodą i piekę 40 minut w temperaturze 175 stopni.
-
5.
Cebule siekam, szklę na oleju, dodaję pomidory, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i doprawiam do smaku. Takim sosikiem polewam patisony.
Komentarze