Ostre patisony z wkładką i sosem

0 (0 ocen)

dla 4 osób :

Składniki:

  • 4 patisony, cebula, 2 dymki, 30 dkg mielonego mięsa, 20 dkg ryżu, puszka pomidorów bez skórki, 4 ząbki czosnku, 5 łyżek oleju, sól, papryka, tymianek, 2 "wczorajsze" bułki

Ostre patisony z wkładką i sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z patisonów odcinam wierzchy, a ich miąższ kroję w kosteczkę i szklę na oleju razem z pokrojonymi dymkami cebuli.
  • 2. Bułki namaczam, odciskam i zagniatam razem z mięsem. Doprawiam do smaku.
  • 3. Gotuję ryż i dodaję go wraz z miąższem z patisonów do masy mięsnej.
  • 4. Nadziewam patisony, wkładam je do formy podlewam wodą i piekę 40 minut w temperaturze 175 stopni.
  • 5. Cebule siekam, szklę na oleju, dodaję pomidory, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i doprawiam do smaku. Takim sosikiem polewam patisony.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy