1.Marchew,cebulę i łodygę selera obrać,umyć i pokroić
w niewielką kostkę.Przesmażyć je na 1 łyzcze masła,a gdy się
zrumienią dodać posiekany ząbek czosnku i smażyć jeszcze 0,5
minuty.Całość równomiernie rozłożyć z żaroodpornej brytfance
z pokrywką.Mięso oczyścić,umyć,osuszyć,obtoczyć w mące i na
tej samej patelni na pozostałym maśle z dodatkiem łyżki
oliwy zrumienić je na dużym ogniu.Następnie przełożyć do
bryrfanki.Na patelnię na której smażyło się mięso włożyć
pomidory z sokiem,dolać wino i bulion,dodać liść laurowy
oraz posiekaną bazylię i tymianek.Całość zagotować na małym
ogniu,mieszając od czasu do czasu.Gotowy sos wlać do brytfanki,
przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C
Dusić od czasu do czasu mieszając przez 1,5 godziny,aż mięso będzie
miękkie.Na koniec doprawić solą.Natkę pietruszki posiekać.Wymieszać
z posiekanym ząbkiem czosnku i skórką otartą z cytryny.Mięso podawać
z aromatyczną natką.
Porady
CZAS DUSZENIA MIĘSA ZALEŻY OD JEGO WAGI.ILE WARZY MIĘSO TYLE
CZASU POWINNO SIĘ JE DUSIĆ
Komentarze