OSSO BUCO

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 40 min

Przepis dostałam od teściowej.zaskoczył mnie smak mięsa.

  • 3 godz. 40 min

Składniki:

  • 1,5kg goleni wołowej przekrojonej w poprzek z kością,
    250ml bulionu wołowego,1 marchewka,duża cebula,1łodyga
    selera naciowego,2łyżki masła,łyzka oliwy,2 ząbki czosnku,
    400g pomidorów w puszce,kilka gałązek bazylii i tymianku,
    1 listek laurowy,0,5łyżeczki skórki otartej z cytryny,
    125ml wytrawnego czerwonego wina,1/2pęczka natki pietruszki,
    sól,mąka pszenna do obtoczenia mięsa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Osso buco - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew,cebulę i łodygę selera obrać,umyć i pokroić
    w niewielką kostkę.Przesmażyć je na 1 łyzcze masła,a gdy się
    zrumienią dodać posiekany ząbek czosnku i smażyć jeszcze 0,5
    minuty.Całość równomiernie rozłożyć z żaroodpornej brytfance
    z pokrywką.Mięso oczyścić,umyć,osuszyć,obtoczyć w mące i na
    tej samej patelni na pozostałym maśle z dodatkiem łyżki
    oliwy zrumienić je na dużym ogniu.Następnie przełożyć do
    bryrfanki.Na patelnię na której smażyło się mięso włożyć
    pomidory z sokiem,dolać wino i bulion,dodać liść laurowy
    oraz posiekaną bazylię i tymianek.Całość zagotować na małym
    ogniu,mieszając od czasu do czasu.Gotowy sos wlać do brytfanki,
    przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C
    Dusić od czasu do czasu mieszając przez 1,5 godziny,aż mięso będzie
    miękkie.Na koniec doprawić solą.Natkę pietruszki posiekać.Wymieszać
    z posiekanym ząbkiem czosnku i skórką otartą z cytryny.Mięso podawać
    z aromatyczną natką.

Porady

CZAS DUSZENIA MIĘSA ZALEŻY OD JEGO WAGI.ILE WARZY MIĘSO TYLE CZASU POWINNO SIĘ JE DUSIĆ

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować