Biszkopt makowy, masa cytrynowo-kokosowa galaretka z kawałkami kiwi. Pycha! Znika w ekspresowym tempie :) Idealne ciasto na upały bo jest bardzo orzeźwiające :)
60 min
Składniki:
Biszkopt makowy:
6 jajek
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka suchego maku
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
600 ml śmietany 30%
2 galaretki cytrynowe
4 łyżki cukru pudru
200 g wiórek kokosowych
Galaretka:
2 galaretki agrestowe
słoiczek dżemu o smaku kiwi i limonki (400 g)
Orzeźwiający piegus z kokosem i galaretką kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt makowy: Białka ubijamy na sztywno i dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku i dokładnie miksujemy, Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mak i dokładnie mieszamy. Pieczemy w blaszce 22x37 cm wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach przez 40 min. Po upieczeniu ciasto przekrawamy na dwa blaty.
2.Masa: Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w niecałej szklance wrzątku i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, wiórki kokosowe i mieszamy. Na koniec dodajemy ostudzone galaretki i dokładnie łączymy. Wykładamy po połowie masy na oba blaty biszkoptu makowego i schładzamy w lodówce.
3.Galaretka zielona: Galaretki agrestowe rozpuszczamy w dwóch szklankach wrzątku i studzimy. Jak zacznie tężeć mieszamy z dżemem i wykładamy na dolny blat makowego biszkoptu z masą kokosową. Wstawiamy do lodówki. Jak galaretka zacznie się zsiadać przykrywamy drugim blatem makowego biszkoptu i odstawiamy do całkowitego stężenia. Wierzch posypać prażonymi wiórkami kokosowymi. Smacznego :)
Komentarze