Orzeźwiające ciasto

4.5 (177 ocen)

  • 4 godz.

Ciasto jest orzeźwiające, delikatne i bardzo efektowne. Przepis nie jest trudny, nawet dla początkujących:), raczej rozłożony w czasie, szczególnie przy pierwszym pieczeniu.

  • 4 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    cukier wanilinowy
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masy:
    4 serki homogenizowane waniliowe (150g każdy)
    1 puszka brzoskwiń
    1 galaretka pomarańczowa
    3 galaretki brzoskwiniowe
    500 ml śmietany 30%
    żelatyna w proszku
    cukier puder
    2 śmietan-fixy
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Orzeźwiające ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Biszkopt: oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na pianę, dosypując stopniowo cukier i cukier wanilinowy. Ciągle ubijając, dodawać pojedynczo żółtka. Wsypać przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie robotem kuchennym na niskich obrotach. Ciasto wylać na blaszkę (piekę w prostokątnej 25x36 cm) wyłożona papierem do wypieków. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w 180 stopniach. Ostudzić. 2. Masa serkowa: galaretkę pomarańczową wymieszać w 3/4 szklanki gorącej wody, dodając łyżeczkę żelatyny. Ostudzić, a następnie połączyć z serkiem homogenizowanym, używając do tego miksera. Można dodać do masy 1-2 łyżki cukru pudru, ale nie jest to konieczne. Odczekać, aż masa zacznie lekko tężeć. Wylać na wystudzony biszkopt. Wyrównać i wstawić do lodówki. 2. Masa brzoskwiniowa: jedną galaretkę brzoskwiniową wymieszać w połowie szklanki gorącej wody, dodając 1,5 łyżeczki żelatyny. Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki i przy pomocy blendera zmiksować na jednolitą masę. Wymieszać z ostudzoną galaretką. Tężejąca lekko masę wylać na ciasto. Wstawić z powrotem do lodówki. 3. Bita śmietana: przygotować śmietanę, ubijając ją z cukrem pudrem i śmietan-fixami . 4. Galaretka: dwie galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody. Wystudzić. Gdy zacznie tężeć, wylać ostrożnie na ciasto. Wstawić do lodówki. Ciasto powinno postać w lodówce przynajmniej 2 godziny. Będzie spójniejsze i łatwiejsze do krojenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować