Ciasto jest orzeźwiające, delikatne i bardzo efektowne. Przepis nie jest trudny, nawet dla początkujących:), raczej rozłożony w czasie, szczególnie przy pierwszym pieczeniu.
4 godz.
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
cukier wanilinowy
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Orzeźwiające ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Biszkopt: oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na pianę, dosypując stopniowo cukier i cukier wanilinowy. Ciągle ubijając, dodawać pojedynczo żółtka. Wsypać przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie robotem kuchennym na niskich obrotach. Ciasto wylać na blaszkę (piekę w prostokątnej 25x36 cm) wyłożona papierem do wypieków. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w 180 stopniach. Ostudzić. 2. Masa serkowa: galaretkę pomarańczową wymieszać w 3/4 szklanki gorącej wody, dodając łyżeczkę żelatyny. Ostudzić, a następnie połączyć z serkiem homogenizowanym, używając do tego miksera. Można dodać do masy 1-2 łyżki cukru pudru, ale nie jest to konieczne. Odczekać, aż masa zacznie lekko tężeć. Wylać na wystudzony biszkopt. Wyrównać i wstawić do lodówki. 2. Masa brzoskwiniowa: jedną galaretkę brzoskwiniową wymieszać w połowie szklanki gorącej wody, dodając 1,5 łyżeczki żelatyny. Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki i przy pomocy blendera zmiksować na jednolitą masę. Wymieszać z ostudzoną galaretką. Tężejąca lekko masę wylać na ciasto. Wstawić z powrotem do lodówki. 3. Bita śmietana: przygotować śmietanę, ubijając ją z cukrem pudrem i śmietan-fixami . 4. Galaretka: dwie galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody. Wystudzić. Gdy zacznie tężeć, wylać ostrożnie na ciasto. Wstawić do lodówki. Ciasto powinno postać w lodówce przynajmniej 2 godziny. Będzie spójniejsze i łatwiejsze do krojenia.
Komentarze