Orzeszki z masą orzechową

4.5 (171 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Moje smaki z dzieciństwa:))piekłam je jako dziecko ze starszą siostrą gdy mi pozwalała pomagać byłam w siódmym niebie.Przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy:))Są pyszne!

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    60 dag mąki
    1/2 kostki margaryny
    1/2 kostki smalcu
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    2 żółtka
    1/2 łyżeczka sody
    2 łyżki octu
    Masa orzechowa:
    3 jajka
    niepełna szkl. cukru
    30 dag zmielonych orzechów
    1 szkl. mleka
    2 paczki herbatników szkolnych (zmielonych)
    1 kostka masła
    1 kostka margaryny
    ewentualnie 1 czekolada
    polewa czekoladowa do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Desery Orzeszki

Orzeszki z masą orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych skł. zagnieść ciasto.Wylepiać nim foremki na orzeszki.Piec w nagrzanym piekarniku do 180-190 stopni na złoty kolor.
    Masa:
    Zmielone orzechy zaparzyć wrzącym mlekiem.Ostudzić.
    Jajka ubić z cukrem na parze,na puszystą,gęstą masę,przestudzić.Masło z margaryną utrzeć na puch,dodawać po 1 łyżce zimnej masy jajecznej ,ciągle ucierając.Do utartej masy dodawać stopniowo ucierając orzechy,na końcu dajemy zmielone herbatniki,mieszamy.Sporządzoną masą napełniamy orzeszki(do środka orzeszków możemy dodać posiekaną w malutką kosteczkę czekoladę)sklejając po dwie połówki.Polewamy polewą czekoladową.

Porady

Do masy można dać 1 łyżkę spirytusu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Masa orzechowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować