Orzeszki

0 (0 ocen)

  • 50 min

Mocno orzechowe cudeńka, które poprawiają humor w pochmurne popołudnia a są bardzo łatwe do zrobienia.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto: 15 dag zmielonych orzechów włoskich,
    1,5 szkl. mąki pszennej,
    1/2 szkl. cukru pudru,
    15 dag masła lub margaryny,
    1 jajko

    Krem: 12 dag zmielonych orzechów,
    10- 12 dag masła lub margaryny,
    1/3 szkl. cukru pudru,
    2-3 łyżki miodu

Orzeszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: mąkę przesiej z cukrem pudrem, dodaj resztę składników i dosyć szybko zagnieć ciasto. Foremki do orzeszków wylep ciastem i piecz ok. 10 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu wyjmij orzeszki z foremek i dobrze wystudż.
  • Orzeszki 2. Krem: Masło utrzyj z cukrem pudrem, dodaj miód i orzechy i dokładnie wymieszaj. Powstałym kremem napełniaj i sklejaj wystudzone połówki orzeszków.

Porady

Gotowe orzeszki możemy polać roztopioną czekoladą. Jeśli nie mamy foremek do orzeszków, możemy wylepić ciastem foremki do babeczek i po upieczeniu napełnić je kremem i udekorować połówkami orzechów.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy