Orzechowy z truskawkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Tortami obdarowuję rodzinę i znajomych. Sprawia mi to wiele radości.

Składniki:

  • ● 300 g mielonych orzechów włoskich
    ● 10 jajek
    ● 300 g cukru
    ● 70 g bułki tartej
    ● łyżka mąki pszennej
    ● łyżka mąki ziemniaczanej
    ● 20 g proszku do pieczenia
    ● 150 g truskawek
    ● gotowy krem czekoladowy
    ● gorzka czekolada
    ● esencja herbaty i rum

Orzechowy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy z 2 łyżkami
    zimnej wody, dodajemy cukier
    i żółtka, i mieszając, resztę
    składników. Wlewamy do
    tortownicy (śr. 26 cm) i pieczemy
    w 180 °C ok. godziny.
    Przekrawamy na 3 krążki.
  • 2. Krążki nasączamy rumem
    i herbatą. Przygotowujemy
    krem i smarujemy ciasto.
    Czekoladę roztapiamy w kąpieli
    wodnej, smarujemy boki
    tortu, na wierzchu układamy
    połówki truskawek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2008

Komentarze

Podobne przepisy