Orzechowy seromak

4.13 (8 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób

Ciasto idealne dla tych co nie mogą się zdecydować czy chcą ciasto z makiem, sernik, a może ciasto orzechowe. Wspaniały "wynalazek" sernik orzechowy na cieście makowym. Wbrew pozorom niewiele pracy, a za to ogromna uczta dla podniebienia.

  • 30 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Blaszka 25x40cm
    Ciasto półkruche:
    250g mąki
    80g cukru pudru
    100g masła
    1 jajko
    2 łyżki śmietany
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Ciasto makowe:
    900g masy makowej z puszki
    4 jajka
    1 budyń waniliowy
    1,5 łyżki kaszy manny
    5 łyżek ulubionych bakalii
    100g kokosu
    Kilka kropel aromatu migdałowego

    Ciasto serowo - orzechowe:
    1 kg sera mielonego w wiaderku
    7 jajek
    1 szklanka cukru
    1 budyń waniliowy
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    32g cukru waniliowego
    200g masła extra
    200g zmielonych orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

4.13 (8 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Orzechowy seromak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto półkruche: Przesiane mąkę, proszek, cukier puder posiekać razem z masłem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 30 – 40 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia.
  • 2. Ciasto makowe: Wszystkie składniki zmiksować razem. Masę wyłożyć na kruche ciasto.
  • 3. Ciasto serowo - orzechowe: Stopić masło. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Po utarciu, dodawać stopniowo ostudzone, stopione masło następnie po łyżce sera, kolejno mąkę zmieszaną z budyniem i orzechy, wszystko dokładnie utrzeć. Na końcu ubite białka wmieszać delikatnie za pomocą łyżki do masy serowej. Całość wyłożyć na ciasto makowe. Makosernik piec przez ok. 70 – 80 minut w 160 stopniach do lekkiego zrumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Orzechy Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować