Tak dobrego sernika dawno nie jadłam. Orzechy nadają mu wyjątkowo pysznego smaku. Do tego kajmakowe wykończenie i mamy REWELACYJNY świąteczny deser.Sernik można wykończyć także polewą czekoladową.
Składniki:
Spód:
• 18 dag mąki,
• 7 dag cukru pudru,
• 10 dag margaryny,
• 1 łyżeczkę proszku do pieczenia,
• 2 żółtka,
Ser:
• 1,2 kg sera (3 razy mielonego)
• 3/4 kostki masła,
• 22 dag cukru pudru,
• 6 dużych jajek,
• 1 budyń waniliowy,
• 1 łyżka mąki krupczatki,
• 1 cukier waniliowy,
• rodzynki do środka,
• 1 szczypta proszku do pieczenia,
• 12 dag mielonych orzechów włoskich
Wykończenie:
• 0,5 puszki masy kajmakowej,
• posiekane orzechy do dekoracji
Orzechowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:Na stolnicę przesiewamy mąkę. Do wykonanego kopczyka dodajemy pozostałe składniki ciasta. Zagniatamy je
2.Gotowym wykładamy dno przygotowanej tortownicy. Nakłuwamy je widelcem w kilku miejscach.
3.SER: Białka oddzielamy od żółtek. W oddzielnej misce ubijamy je na sztywno.
W malakserze miksujemy razem masło, cukier, cukier waniliowy, żółtka oraz ser. Im dłużej tym lepiej. Pod koniec ucierania dodajemy mąkę połączoną z budyniem i proszkiem do pieczenia oraz mielone orzechy. Po dokładnym połączeniu składników masę serową łączymy z ubitymi białkami.
4.Gotowy orzechowy ser wylewamy na ciasto kruche, co pewien czas wykładając rodzynki. Sernik wkładamy do piekarnika i pieczemy 60 -70 minut w 180˚C. Upieczony dokładnie studzimy.
Zimny dekorujemy.
5.WYKOŃCZENIE: Masę kajmakową przekładamy do garnuszka i delikatnie podgrzewamy by stała się bardziej płynna. Dzięki temu fajnie spłynie nam na serniku.
Zrumieniony wierzch sernika zdejmujemy (ale niekoniecznie). Na tak przygotowany wykładamy masę kajmakową. Wierzch sernika dekorujemy orzechami. Gotowe.
Komentarze