1.Ciasto miodowe:
Mąkę posiekać z margaryną, dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto, podzielić na 2 części i upiec w 2 blachach. Piec w temp. ok. 180 stopni przez 15-25 min.
2.Ciasto biszkoptowe:
Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka. Delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem. Ciasto wlać na 2 jednakowe blachy. Piec w temp. 160 stopni przez 10-15 min.
3.Masa karmelowa:
Masło rozetrzeć z mlekiem skondensowanym, dodać pokrojone orzechy.
Masa mascarpone:
Ubić schłodzoną śmietanę na sztywno, w połowie dodając cukier puder, a w końcowej fazie ubijania - kawę cappucino. Serek mascarpone rozmiksować. Dodać do niego delikatnie mieszając ubitą śmietanę z kawą.
4.Kolejność warstw:
1. ciasto biszkoptowe I
2.połowa masy mascarpone
3. ciasto miodowe I
4. masa karmelowa
5. ciasto miodowe II
6.reszta masy mascarpone
7.ciasto biszkoptowe II
Wierzch dekorujemy polewą i orzechami.
Porady
Ciasto troszkę pracochłonne, ale efekt końcowy dosłownie rozpływa się w ustach.
Komentarze