Orzechowy pstrąg z pyszna salsą

0 (0 ocen)

  • 25 min

Pyszna chrupiąca rybka z wspaniałą salsą.Polecam !!!

  • 25 min

Składniki:

  • Pstrąg łososiowy 350g
    50g orzeszków pistacjowych
    1 mała czerwona papryczka chili (bez pestek)
    1 jajko surowe
    sól morska świeżo mielona
    olej do smażenia
    NA SALSĘ:
    1 mała papryczka chili bez pestek żółta (posiekana drobno)
    8 pomidorków koktajlowych (pokrojonych w ósemki)
    1 garść posiekanego szczypiorku
    1 garść posiekanej natki pietruszki
    2 łyżki octu ryżowego
    3 łyżki sosu sojowego-ciemnego
    3 łyżki oliwy lub dobrego oleju
    sok z jednej limonki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Orzeszki Dania główne

Orzechowy pstrąg z pyszna salsą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę obrać ze skóry,umyć osuszyć,usunąć ości i przekroić na pół,posolić/odstawić.
  • przygotowanie panierki 2. Orzeszki obrać z łupinek i za pomocą wałka do ciasta rozdrobnić,przełożyć do miski.Papryczkę chili drobno posiekać i dodać do orzeszków.Wszystko razem wymieszać. Do miseczki wbić surowe jajo i rozbełtać.Wkładać kawałki ryby do jajka a pózniej panierować w orzeszkach.
  • smazymy rybę 3. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju z obu stron po 3 minuty i gotowe.
  • robimy salsę 4. Gdy ryba się smaży robimy salsę do ryby. Wszystkie w/w przyprawy i warzywa połaczyć ze sobą w misce , wymieszać i gotowe.
  • Smacznego :-) 5. Usmażoną rybę wyłożyć na talerz,polać salsą i można podawać np. z ryżem i sałatą.

    Smacznego :-)

Porady

Jesli chcemy mieś rybę i salsę bardzo ostrą,to nie wyjmujemy z papryczek chili pestek . . .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pstrąg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować