Orzechowy przekładaniec

4.5 (171 ocen)

  • 2 godz. 20 min

przepis powstał dzięki "Miodownikowi z jabłkami" lenarti, od której podkradłam patent na wykorzystanie kremu budyniowego i masy jabłkowej -ciasto jest pracochłonne, ale warto się wysilić!

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na blaszkę o wymiarach max. 25x35
    CIASTO:
    - 3 szklanki mąki
    - kostka margaryny
    - 2 jajka
    - 2 łyżki śmietany
    - 2-3 czubate łyżki cukru pudru
    - szczypta soli
    - łyżeczka proszku do pieczenia

    + 1-2 łyżki ciemnego kakao (dodawane później do jednej części ciasta)

    ORZECHY:
    - około 1-1,5 szklanki pokrojonych orzechów
    - 4 łyżki margaryny
    - 4 łyżki cukru
    - starte na drobno jabłko

    KREM:
    - pół litra mleka
    - 2 budynie śmietankowe
    - 3-4 łyżki cukru
    - pół kostki masła
    - 3-4 łyżki wody z cytryną lub alkoholu

    WARSTWA JABŁKOWA:
    - litrowy słoik musu jabłkowego
    - 2 galaretki cytrynowe
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Orzechowy przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierwszy etap to wykonanie ciasta. Składniki (oprócz kakao) zagnieść w dużej misce. Podzielić je na 3 części. Do jednej z nich dodać kakao i odłożyć do lodówki.
  • 2. Kiedy ciasto się chłodzi przygotowujemy masę orzechową. Na patelni rozpuszczamy margarynę, wsypujemy cukier i orzechy. Dodajemy także starte jabłko i chwilę smażymy.
  • 3. Schłodzone kawałki ciasta rozwałkowujemy, wykładamy na jednakowe blaszki wyłożone papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 15 minut. Na pierwszą część jasnego ciasta należy jeszcze przed pieczeniem wyłożyć masę orzechową. (można piec je pojedynczo jeśli nie mamy takich samych blaszek)
  • 4. Budynie i cukier rozpuścić w niewielkiej ilości mleka, resztę zagotować. Wlać budynie, ugotować i ostudzić. Masło utrzeć mikserem, dodawać po łyżce budyniu. Na sam koniec wlać alkohol lub cytrynę.
  • 5. Galaretki rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody, dodać do masy jabłkowej i wymieszać.
  • 6. Ostatni etap to przełożenie: jasny blat - 1/4 kremu - 1/2 masy jabłkowej - 1/4 kremu - kakaowy blat - 1/4 kremu - 1/2 masy jabłkowej - 1/4 kremu - jasny blat z polewą orzechową na wierzchu.

Porady

Ciasto najlepiej przygotować 2 dni wcześniej, bo wtedy nabierze aromatu i zmięknie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować