Bardzo kruche i delikatne ciasteczka z orzechami z własnej działki. Jeszcze ciepłe zniknęły z półmiska. Są pyszne i pachnące, w sam raz do porannej kawy lub herbaty.
30 min
Składniki:
1 szklanka mielonych orzechów laskowych
3 szklanki mąki
1 kostka dowolnej margaryny
1 płaska łyżeczka soli
1/2 szklanki piwa
1/2 litra twardej marmolady wieloowocowej(ja korzystałam ze swojej, może być ze sklepu)
Tłuszcz do blach do pieczenia
Cukier puder do posypania
Orzechowo-piwne ciasteczka z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: mąkę, orzechy, margarynę przełożyć na stolnicę, sól -posiekać nożem, dodać piwo. Zagnieść szybko ciasto, schłodzić w lodówce. Następnie rozwałkować na cienki placek(ciasto jest tłuste, jeśli będzie się kleić podsypać mąką)o grubości 2-3 mm, potem pociąć na kwadraty o boku 5 cm. W środek każdego ułożyć marmoladę, skleić. Blachy natłuścić, ułożyć ciasteczka. Piec w temp. 180 stopni około 20 minut. Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu posypać cukrem pudrem.
Komentarze