Orzechowo-piwne ciasteczka z marmoladą

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo kruche i delikatne ciasteczka z orzechami z własnej działki. Jeszcze ciepłe zniknęły z półmiska. Są pyszne i pachnące, w sam raz do porannej kawy lub herbaty.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 szklanka mielonych orzechów laskowych
    3 szklanki mąki
    1 kostka dowolnej margaryny
    1 płaska łyżeczka soli
    1/2 szklanki piwa
    1/2 litra twardej marmolady wieloowocowej(ja korzystałam ze swojej, może być ze sklepu)
    Tłuszcz do blach do pieczenia
    Cukier puder do posypania

Orzechowo-piwne ciasteczka z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: mąkę, orzechy, margarynę przełożyć na stolnicę, sól -posiekać nożem, dodać piwo. Zagnieść szybko ciasto, schłodzić w lodówce. Następnie rozwałkować na cienki placek(ciasto jest tłuste, jeśli będzie się kleić podsypać mąką)o grubości 2-3 mm, potem pociąć na kwadraty o boku 5 cm. W środek każdego ułożyć marmoladę, skleić. Blachy natłuścić, ułożyć ciasteczka. Piec w temp. 180 stopni około 20 minut. Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu posypać cukrem pudrem.

Porady

Do cukru pudru można dodać szczyptę cynamonu

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy