Ciasto Orzechowo-kawowy czereśniowiec

0 (0 ocen)

pyszne pełne różnych aromatów ciasto z orzechami, nutką kawy i czereśniami pyszne pełne różnych aromatów ciasto z orzechami, nutką kawy i czereśniami

Składniki:

  • Ciasto:
    2 jajka,
    2 łyżki cukru,
    4 łyżki zmielonych orzechów włoskich,
    2 łyżki oleju,
    1 łyżka kakao,
    3 łyżki zsiadłego mleka,
    1 lyżeczka proszku do pieczenia
    Poncz:
    ½ szkl. mocnej kawy,
    3 łyżki spirutysu,
    1 łyżka cukru
    Masa kawowa:
    200 ml śmietany 30%,
    1 tabliczka białej czekolady,
    200 g serka naturalnego,
    2 łyżeczki żelatyny,
    3 łyżeczki mocnej kawy rozpuszczalnej,
    2 łyżki cukru pudru
    Dodatkowo:
    czereśnie,
    galaretka wiśniowa

Ciasto orzechowo-kawowy czereśniowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Jajka ubijamy trzepaczką z cukrem, dodajemy zmielone orzechy, olej, zsiadłe mleko i pozostałe składniki. Przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy ok. 15 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu ciasto nasączamy ponczem.
  • 2. Masa kawowa: Kawę zaparzamy w połowie szkl. wrzątku, rozpuszczamy w niej żelatynę i pozostawiamy do ostudzenia. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijamy z cukrem, dodajemy wystudzoną czekoladę, następnie serek oraz wystudzoną kawę z żelatyną. Mieszamy do połączenia składników. Całość wylewamy na ciasto i odstawiamy do stężenia.
  • 3. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. wrzątku. Czereśnie drylujemy, przekrawamy na połówki, układamy na masie kawowej. Całość zalewamy tężejącą galaretką. Schładzamy 3 godz. w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy