Orzechówka

4.5 (182 ocen)

Naleweczka moja, a przepis Cioci :)

Składniki:

  • świeże, zielone orzechy
    cukier
    słoik 2l
    200 ml spirytusu
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Napoje Nalewki

Orzechówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy myjemy i kroimy w plasterki, najlepiej w rękawiczkach. Wsypujemy do 2-litrowego słoja i zasypujemy cukrem. Ostawiamy w ciemne miejsce. Codziennie, przez około 2 tygodnie, mieszamy orzechy i dosypujemy cukier, do momentu, w który zauważymy, że orzechy już go więcej nie przerabiają. Zlewamy sok i odstawiamy na kilka dni. Kiedy się ustoi przelewamy go bez osadu do litrowej butelki i uzupełniamy spirytusem. Odstawiamy w ciemne miejsce na przynajmniej 3 miesiące.
  • 2. tak otrzymany sok mieszamy z wódką. Na dwie części alkoholu dajemy 1 część soku z orzechów. Po wymieszaniu najlepiej ostawić jeszcze na jakiś miesiąc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Nalewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować