ORZECHOWIEC Z MASĄ KRÓWKOWO-SEROWĄ

4.96 (144 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Dla wielbicieli ciast z orzechami. Ciasto bardzo pyszne.Spróbowałam połączyć,masę krówkową z serkiem,udało się. Wyszedł pyszny krem.

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • biszkopt orzechowy:
    -4 jajka
    -1 szklanka cukru
    -100 g. mielonych orzechów
    -80 g. mąki
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    biszkopt kakaowy:
    -4 jajka
    -1 szklanka cukru
    -4 łyżki wody
    -1 szklanka mąki
    -4 łyżki oleju
    -olejek rumowy
    -2 łyżeczki proszku do piecz.
    -2 łyżki kakao

    masa krówkowo-serowa:
    -100 ml. śmietanki 30%
    -1 śmietan-fix
    -1 serek twarogowy naturalny Turek-450 g.
    -1 puszka masy krówkowej orzechowej-400 g.
    -4 łyżeczki żelatyny
    -ok. 1/2 szklanki wrzątku

    polewa orzechowa:
    -100 g. cukru
    -2 łyżki miodu
    -120 g. masła albo margaryny
    -100 g. posiekanych orzechów
Wystaw ocenę:

4.96 (144 ocen)

Orzechowiec z masą krówkowo-serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ORZECHOWIEC Z MASĄ KRÓWKOWO-SEROWĄ 1. polewa-Na wolnym ogniu, podgrzać: masło, cukier i miód.Mieszać do rozpuści się cukru. Po lekkim ostudzeniu, rozsmarować na górze ciasta.
  • ORZECHOWIEC Z MASĄ KRÓWKOWO-SEROWĄ 2. Posypać siekanymi orzechami. Schłodzić ciasto w lodówce.
  • ORZECHOWIEC Z MASĄ KRÓWKOWO-SEROWĄ 3. biszkopt orzechowy-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i dalej ubijać.Przesiewać mąkę z proszkiem i już mieszać łopatką.Na koniec dosypać orzechy i lekko je wmieszać.Jak ktoś lubi może dodać szczyptę imbiru i cynamonu. Wylać na blaszkę 30x40 wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 20-25 min.w 175*C. Po upieczeniu, obrócić, zdjąć papier i ostudzić biszkopt.
  • ORZECHOWIEC Z MASĄ KRÓWKOWO-SEROWĄ 4. biszkopt kakaowy-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem i kakao. Lekko mieszać, dolewając wodę potem olej. Dodać kilka kropli olejku.
    Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia,30x40. Piec 25 min. w 175*.Tak samo jak poprzedni biszkopt ostudzić i włożyć z powrotem do tej samej blaszki, ale wyłożonej nowym i wyższym papierem.
  • ORZECHOWIEC Z MASĄ KRÓWKOWO-SEROWĄ 5. krem-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie,potem ostudzić do letniego.Ubić śmietankę z fixem, potem z porcjami serka.Dalej ubijać dodawać po łyżce miękkiej masy krówkowej. Na koniec dolewać żelatynę i krótko zmiksować. Wyłożyć na kakaowy biszkopt.
  • ORZECHOWIEC Z MASĄ KRÓWKOWO-SEROWĄ 6. Przykryć biszkoptem orzechowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować