Orzechowiec na miodzie

4.48 (204 ocen)

  • Łatwy

Ciasto z wyczuwalnym aromatem miodu i przyjemnie chrupiącymi orzechami na wierzchu. Pieczone zazwyczaj jesienią, gdy mamy wysyp orzechów włoskich. Dla amatorów orzechów polecam cały rok!

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 300 gramów
    - cukier: 200 gramów
    - margaryna: 200 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - soda oczyszczona: 2 łyżeczki
    - miód: 2 łyżeczki
    - mleko: 2 łyżki

    - orzechy włoskie połówki: 300 gramów
    - masło: 150 gramów
    - cukier: 100 gramów
    - miód: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.48 (204 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Orzechowiec na miodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszaj mąkę, cukier, jajka i posiekaną margarynę.
  • 2. W garnuszku podgrzej 2 łyżki mleka z miodem. Gdy miód się rozpuści, podgrzewaj jeszcze chwilę. Następnie zdejmij garnuszek z ognia, dodaj sodę oczyszczoną (mleko będzie się pienić) i wymieszaj dokładnie.
  • 3. Dodaj mleko z miodem i sodą do ciasta, wymieszaj dokładnie mikserem. W efekcie powinieneś uzyskać ciasto o niebyt zwartej konsystencji.
  • 4. Przygotuj nadzienie. Stop masło na patelni. Dodaj cukier oraz miód i poczekaj, aż się skarmelizuje. Tak przygotowaną masę wymieszaj z orzechami, tak aby były dkoładnie obtoczone.
  • 5. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Dużą prostokątną formę do ciasta wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Na spód wylej ciasto, na wierzchu równomiernie rozłóż masę orzechową. Piecz około 40 minut do suchego patyczka. Jeśli orzechy za bardzo się zrumienią podczas pieczenia, przykryj ciasto folią aluminiową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować