• 50 min

Ten orzechowiec jest klasyką na moim stole. Spróbujcie go i Wy!

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto
    3 dkg drożdży
    3 łyżki cukru
    3 łyżki mleka
    3 żółtka
    20 dkg masła
    25 dkg mąki

    Masa
    20 dkg orzechów włoskich zmielonych
    18 dkg cukru
    1 paczka cukru waniliowego
    3 białka
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Orzechowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z cukrem i mlekiem i odstawić. Masło posiekać z żółtkami i mąką, zrobić dołek, wlać do niego drożdże i szybko zagnieść ciasto. Można też wszystko wrzucić do miski miksera i zagnieść mikserem. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.>br>
    Składniki masy łyżką zmieszać w misce.
    Ciasto rozwałkować na prostokąt długości foremki keksówki i grubości 5 mm i rozsmarować masę orzechową zostawiając nie posmarowane krawędzie szer. 1,5 cm. Zwinąć w rulon i włożyć łączeniem w dół do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym jajkiem i piec około 40 min w temp. 180°C. Po wyjęciu można posypać cukrem pudrem.

Porady

Przykryć upieczone ciasto ściereczką, żeby nie wyschło i kroić na drugi dzień lub nawet trzeci, ponieważ wcześniej orzechowiec się kruszy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

4.5 (159 ocen)

image-24vckhr

4.5 (159 ocen)

Orzechowiec

Teodorka Pachnie orzechami prażonymi 2 godz. 30 min

To może cię zainteresować