Orzechowiec

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Orzechowiec to bardzo popularne ciasto, które często towarzyszy nam na przyjęciach urodzinowych, imieninowych, a nawet na świętach.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    1/2 kg mąki

    250 g margaryny

    1 szklanka cukru

    2 łyżki miodu

    2 łyżeczki sody oczyszczonej

    2 jajka

    Składniki masa orzechowa:

    2 szklanki orzechów włoskich

    130 g masła

    1/2 szklanki cukru

    2 łyżki miodu

    Ponadto 1 słoik wiśni bez pestek

Orzechowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski, zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części.
  • 2. Orzechy pokroić. Masło rozpuścić na patelni. Dodać cukier, orzechy, miód. Gotować ok. 5 minut.
  • 3. Jeden kawałek ciast rozwałkować, przełożyć do blachy, zapiec. Na wierzch wyłożyć wiśnie oraz położyć drugi placek, piec w rozgrzanym piekarniku w temp 200C przez ok. 15 minut. Następnie wyłożyć masę orzechową i piec w piekarniku przez 15 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy