ORZECHOWIEC

0 (0 ocen)

  • 20 min

Wymaga trochę pracy, ale jest pysznym ciastem.

  • 20 min

Składniki:

  • CIASTO
    2 i 1/2 szkl. mąki
    Margaryna -250 g
    Żółtka -5 szt
    Proszek do pieczenia -1 łyżeczka.
    MASA ORZECHOWA
    Mleko -2 szkl.
    Zmielone orzechy włoskie -300 g
    Masło -200 g
    Cukier waniliowy -1 opak.
    Cukier -5 łyżek
    Kasza manna - 3 łyżki czubate
    POLEWA CZEKOLADOWA
    Czekolada -100 g
    Mleko -3 łyżki
    Masło -1 łyżka
    PONADTO:
    Galaretki 2 szt
    Biszkopty -1 paczka
    Dżem śliwkowy -1 słoiczek
    Tłuszcz do wysmarowania blaszki.

Orzechowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO
    Wszystkie składniki połączyć i wyrobić ciasto.
    Ciasto podzielić na 2 części.
  • 2. MASA ORZECHOWA
    Orzechy zalać szklanką mleka.
    Wsypać 3 łyżki cukru, chwilę gotować.
    Pozostałe mleko, cukier waniliowy i kaszę ugotować.
    Masło rozetrzeć z resztą cukru.
    Dodawać do masła, ostudzony krem.
    Na koniec dodawać masę orzechową, dobrze utrzeć.
  • 3. POLEWA CZEKOLADOWA
    Składniki połączyć i zagotować.
  • Orzechowiec 4. Jedną część ciasta rozwałkować, wyłożyć na natłuszczoną blaszkę.
    Piec przez około 20 minut w 180 stop.
    Drugą część ciasta rozwałkować, posmarować dżemem, pokroić na 3 części i zwinąć w roladki.
    Piec przez 25 minut.
    Galaretki przyrządzić według przepisu na opakowaniu. ja dałam cytrynowe.
    Płat ciasta posmarować kremem.
    Ułożyć roladki.
    Zalać tężejącą galaretką.
    Odstawić do stężenia.
    Ponownie posmarować kremem.
    Ułożyć biszkopty i polać polewą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy