Orzechowiec

4.5 (186 ocen)

Pyszne, słodkie ciasto z ogromną ilością orzechów włoskich i masą udyniową.

Składniki:

  • Ciasto:
    150 g margaryny
    400 g mąki
    1,5 łyżki miodu
    1 łyżka śmietany
    2 jajka
    5 łyżek cukru pudru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    1 łyżeczka sody

    Krem:
    1,5 szklanki mleka
    5 łyżek kaszy manna
    1 żółtko
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    5 łyżek cukru pudru
    170 g miękkiej margaryny
    1 łyżeczka soku z cytryny

    Polewa orzechowa:
    200 g orzechów włoskich
    2 łyżki miodu
    80 g margaryny
    80 g cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Orzechowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 3
    części rozwałkować na wielkość blachy (25x30). Piec oddzielnie w
    nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 12-15 minut.
  • 2. Krem: Mleko zagotować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.Wsypać kaszę i gotować około 3-4 minut mieszając. Kaszę wystudzić i zmiksować z
    margaryną i żółtkiem. Na koniec dodać sok z cytryny.
  • 3. Kremem przełożyć ciasta.
  • 4. Polewa orzechowa: Orzechy posiekać, lekko uprażyć na suchej patelni.
    Margarynę,miód,cukier rozpuścić,dodać orzechy i gotować na wolnym
    ogniu 8 minut. Na wierz ciast wyłożyć gorącą polewę orzechową.
  • Orzechowiec 5. Schłodzić. Ciasto, najlepiej smakuj następnego dnia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować