Orzechowiec

0 (0 ocen)

Pyszny orzechowiec do kawki

Składniki:

  • CIASTO
    mąka - 450 g
    cukier - 2/3 szkl
    2 żółtka
    2 całe jajka
    proszek do pieczenia - 2 łyżki
    MASA
    orzechy mielone włoskie - 200 g
    mleko - 1 szkl
    masło - 1 kost
    powidła śliwkowe - 1 słoik
    cukier - 3 łyżki
    POLEWA
    jajko - 1 szt
    cukier - 3 łyżki
    kakao - 3 łyżki
    margaryna - 0,5 kost
    tłuszcz do formy
    orzechy do dekoracji

Orzechowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO KRUCHE
    Wsypać do miski mąkę, dodać proszek do pieczenia, wymieszać.
  • 2. Następnie dodać pokrojoną na kawałki margarynę, jajka, żółtka i cukier. Zagnieść ciasto, włożyć do folii i odstawić na 30 minut do lodówki.
  • 3. MASA ORZECHOWA
    Do rondla wlać mleko, dodać cukier, zagotować.
  • Orzechowiec 4. Wsypać do mleka zmielone orzechy i na wolnym ogniu gotować przez ok.8 minut, ostudzić.
  • Orzechowiec 5. Masło utrzeć w misce, dodawać po łyżce masy orzechowej, cały czas ucierając.
  • 6. POLEWA CZEKOLADOWA
    Do miski wybić jajko, dodać cukier i kakao, zmiksować.
  • 7. Margarynę rozpuścić, gorącą wlewać stopniowo do jajka, ucierając, aż masa zgęstnieje.
  • 8. Dwie jednakowe blachy o wymiarach 22x40 cm, nasmarować tłuszczem.
  • Orzechowiec 9. Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 2 części, wyłożyć na blachę i piec w 180 stop na złoty kolor.
  • Orzechowiec 10. SKŁADANIE CIASTA
    Na pierwszej części kruchego placka rozsmarować powidła śliwkowe, przykryć drugą częścią ciasta.
  • Orzechowiec 11. Na ciasto wyłożyć masę orzechową, polać ciasto polewą czekoladową, zrobić wzorki na polewie widelcem, udekorować orzechami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy