Orzechowiec

4.5 (157 ocen)

  • 30 min

Orzechowiec to ciasto, które rzeczywiście uzależnia smakiem. Naprawdę warto go przygotować.

  • 30 min

Składniki:

  • Orzechowiec

    Składniki:

    Ciasto:
    3 szklanki mąki
    2 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1/2 kostki masła
    3 łyżki śmietany
    3 łyżki miodu
    1 łyżeczka sody

    Masa:
    1 kostka masła
    2 budynie śmietankowe lub waniliowe
    2 łyżki cukru
    3 szklanki mleka

    Polewa orzechowa:
    1 szklanka orzechów włoskich
    1/2 kostki masła
    3 łyżki miodu
    2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Desery

Orzechowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Opis przygotowania:

    Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy na dwie równe części. Każdą z nich należy rozwałkować i ułożyć w dwóch blachach o równej wielkości. Wszystkie składniki polewy orzechowej należy przesmażyć na patelni. Gotową polewę trzeba rozprowadzić na jednej części ciasta. Obydwie części ciasta wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni 15-30 min. Do masy należy zagotować 2 budynie w 3 szklankach mleka, z dodatkiem 2 łyżek cukru. Masło ucieramy mikserem i stopniowo dodajemy wystudzony budyń.
    Ciasto powinno wyglądać w następujący sposób: na spód ciasto kruche bez polewy orzechowej, na to masa budyniowa i następnie ciasto z polewą orzechową. Orzechowiec najlepszy jest do spożycia drugiego dnia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować