1.Ciasto: Margarynę posiekać z mąką, dodać cukier puder, miód, jajka i rozpuszczoną w mleku sodę. Zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Upiec dwa placki na złoto. Trzeci placek upiec z wyłożoną na nim gorącą polewą orzechową.
Ciasto z polewą orzechową:
Orzechy grubo posiekać. W rondelku rozpuścić margarynę, miód i cukier. Do płynnego karmelu dodać orzechy i chwilę smażyć.
Polewę wyłoży na surowy trzeci placek i zapiec na złoty kolor ciasta.
Krem:
Ugotować osłodzony budyń, schłodzić. Masło utrzeć, dodawać po odrobinie budyń , pod koniec dodać kilka kropel soku z cytryny.
Do przekładania potrzebny jest jeszcze słoik powideł śliwkowych.
Porady
Najlepiej smakuje na 3 dzień jak już ciasto zmięknie i przejdzie wszystkimi smakami.
Komentarze