Orzechowiec

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Pyszne ciasto ze skartelizowanymi orzechami dobre na każdą okazję.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 50 dag mąki
    - 2 jajka + 1 żółtko
    - 20 dag cukru pudru
    - 2 łyżki miodu
    - 20 dag margaryny lub masła
    - 2 płaskie łyżeczki sody
    - 2 łyżki mleka

    Polewa orzechowa:
    - 30 dag grubo posiekanych orzechów włoskich
    - 10 dag cukru
    - 2 łyżki miodu
    - 11 dag margaryny

    Krem:
    - kostka masła
    3/4 szkl. cukru
    1 1/2 szkl. mleka
    1 budyń śmietankowy
    sok z cytryny

    Powidła śliwkowe

    Kolejność przekładania:
    - ciasto
    - masa
    - powidła
    - ciasto
    - masa
    - powidła
    - ciasto z polewą orzechową
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Orzechowiec Desery Ciasto

Orzechowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Margarynę posiekać z mąką, dodać cukier puder, miód, jajka i rozpuszczoną w mleku sodę. Zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Upiec dwa placki na złoto. Trzeci placek upiec z wyłożoną na nim gorącą polewą orzechową.

    Ciasto z polewą orzechową:
    Orzechy grubo posiekać. W rondelku rozpuścić margarynę, miód i cukier. Do płynnego karmelu dodać orzechy i chwilę smażyć.
    Polewę wyłoży na surowy trzeci placek i zapiec na złoty kolor ciasta.

    Krem:
    Ugotować osłodzony budyń, schłodzić. Masło utrzeć, dodawać po odrobinie budyń , pod koniec dodać kilka kropel soku z cytryny.

    Do przekładania potrzebny jest jeszcze słoik powideł śliwkowych.

Porady

Najlepiej smakuje na 3 dzień jak już ciasto zmięknie i przejdzie wszystkimi smakami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować