Orzechowiec

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

ciasto bardzo orzechowe

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 20 dkg mąki
    1 kostka margaryny
    2 żółtka
    1 łyżka zimnej wody
    szczypta proszku do pieczenia

    Masa:

    30 dkg mielonych orzechów
    30 dkg cukru pudru
    9 żółtek
    11 białek
    szczypta proszku do pieczenia

Orzechowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać miękką margarynę i dobrze posiekać nożem. Żółtka utrzeć z wodą i wlać do mąki, dodać proszek do pieczenia i zagnieść ciasto. Gotowe podzielić na 2 części i wstawić do lodówki na pół godziny.
  • 2. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać orzechy i zamieszać. Z białek ubić pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać. (Najlepiej drewnianą łyżką).
  • 3. Jedną część ciasta wyłożyć do blaszki. Na ciasto położyć masę orzechową i przykryć drugim plackiem. Piec w temp. 200C przez 30-40 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy