1.Mąkę wymieszać starannie z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać do tego cukier, jajko, margarynę i aromat i wyrobić na gładkie ciasto. Blaszkę (30 X 40 cm) natłuścić i wyłożyć na nią ciasto. Powinno być starannie doklejone. Możliwe, iż nie starczy nam ciasta na całą blaszkę, nie przejmować się tym, tylko wykleić na ile starczy. Potem trzeba ponakłuwać w wielu miejscach widelcem i upiec w temperaturze . 180°C na złoty kolor (ok. 20 min).
Po upieczeniu przestudzić.
Robimy krem:
Ugotować budyń z podanej ilości mleka i z 4 łyżkami cukru. Pilnować żeby się nie przypalił, bowiem będzie gęściejszy niż zwykły. Odstawić go do ostygnięcia, ale nie do lodówki. W tym czasie możemy np posiekać nasze orzechy. Gdy budyń ostygnie, to stopniowo dodając do niego masło, utrzeć krem. Gotowy krem wyłożyć równomiernie na ciasto. Całość można już włożyć do lodówki.
Kolej na nasze orzechy:
Usmażyć je na patelni razem z cukrem i masłem, aż nabiorą intensywnie złotego koloru i zaczną wydzielać mocno aromat. Jakieś duże sito wyłożyć papierowymi ręcznikami lub serwetkami i na to wysypać podpieczone orzechy, by odciekły z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe rozłożyć równomiernie i dość gęsto na kremie. Gdy wystygnie polać masa krówkową.
Ciasto wstawić na noc do lodówki.
Porady
Zamiast masy budyniowej możemy użyć masy krówkowej.
Komentarze