Orzechowiec

0 (0 ocen)

  • 60 min

Orzechowca nauczyła mnie robić moja mama, a teraz sama przygotowuję je na rodzinne spotkania. ;)

  • 60 min

Składniki:

  • NA CIASTO:

    * 270 g mąki
    * 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    * 100 g cukru
    * szczypta soli
    * kilka kropli aromatu migdałowego
    * 1 jajko
    * 160 g Kasi


    NA KREM:

    * 1 opakowanie budyniu waniliowego
    * 300 ml mleka
    * 4 łyżki cukru
    * 150 g Kasi


    NA GÓRĘ:

    * 180 - 190 g grubo posiekanych orzechów włoskich
    * 4 łyżki cukru
    * 2 łyżki Kasi
    * 1 puszka masy krówkowej ( polewa)


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Orzechowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać starannie z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać do tego cukier, jajko, margarynę i aromat i wyrobić na gładkie ciasto. Blaszkę (30 X 40 cm) natłuścić i wyłożyć na nią ciasto. Powinno być starannie doklejone. Możliwe, iż nie starczy nam ciasta na całą blaszkę, nie przejmować się tym, tylko wykleić na ile starczy. Potem trzeba ponakłuwać w wielu miejscach widelcem i upiec w temperaturze . 180°C na złoty kolor (ok. 20 min).
    Po upieczeniu przestudzić.

    Robimy krem:
    Ugotować budyń z podanej ilości mleka i z 4 łyżkami cukru. Pilnować żeby się nie przypalił, bowiem będzie gęściejszy niż zwykły. Odstawić go do ostygnięcia, ale nie do lodówki. W tym czasie możemy np posiekać nasze orzechy. Gdy budyń ostygnie, to stopniowo dodając do niego masło, utrzeć krem. Gotowy krem wyłożyć równomiernie na ciasto. Całość można już włożyć do lodówki.

    Kolej na nasze orzechy:
    Usmażyć je na patelni razem z cukrem i masłem, aż nabiorą intensywnie złotego koloru i zaczną wydzielać mocno aromat. Jakieś duże sito wyłożyć papierowymi ręcznikami lub serwetkami i na to wysypać podpieczone orzechy, by odciekły z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe rozłożyć równomiernie i dość gęsto na kremie. Gdy wystygnie polać masa krówkową.

    Ciasto wstawić na noc do lodówki.

Porady

Zamiast masy budyniowej możemy użyć masy krówkowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować