Orzechowe zraziki na buraczkowej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki myjemy i gotujemy do miękkości. Studzimy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
2.Kapustę kroimy dość drobno i dusimy na 3 łyżkach oleju 15 minut pod przykryciem. Jeśli potrzeba, podlewamy odrobiną wody. Do kapusty dodajemy buraki i miód, mieszamy. Ewentualnie dosalamy, jeśli potrzeba.
Wykładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywą.
3.Mięso i orzechy mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy jajko, sól i pieprz oraz 3 łyżki oleju. Dokładnie mieszamy. Zwilżonymi dłońmi formujemy kulki wielkości piłeczki pingpongowej.
4.Mięsne kulki układamy na warstwie kapusty z buraczkami. Pieczemy pod przykryciem w 170 stopniach z termoobiegiem przez 40 minut. Odkrywamy naczynie i pieczemy jeszcze 5-7 minut z włączoną funkcją grilla.
Potrawę podajemy w naczyniu, w którym się piekła, udekorowaną listkami zielonej pietruszki.
Porady
Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, należy ją opłukać i odcisnąć. Zamiast oleju do mięsa można dodać 20 dag zmielonego surowego boczku. Wtedy nie dodajemy oleju.
Komentarze