Orzechowe zraziki na buraczkowej kapuście

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Udany mariaż indyczego mięsa z kiszoną kapustą ;)

Składniki:

  • składniki podstawowe:
    80 dag filetu z indyka
    30 dag buraków
    10 dag orzechów włoskich

    składnik podstawowy dodatkowy:
    70 dag kiszonej kapusty

    składniki robocze:
    6 łyżek oleju
    1 jajko
    3 łyżki miodu płynnego
    sól
    pieprz czarny mielony

    do dekoracji:
    gałązki zielonej pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Orzechowe zraziki na buraczkowej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki myjemy i gotujemy do miękkości. Studzimy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • 2. Kapustę kroimy dość drobno i dusimy na 3 łyżkach oleju 15 minut pod przykryciem. Jeśli potrzeba, podlewamy odrobiną wody. Do kapusty dodajemy buraki i miód, mieszamy. Ewentualnie dosalamy, jeśli potrzeba.
    Wykładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywą.
  • 3. Mięso i orzechy mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy jajko, sól i pieprz oraz 3 łyżki oleju. Dokładnie mieszamy. Zwilżonymi dłońmi formujemy kulki wielkości piłeczki pingpongowej.
  • 4. Mięsne kulki układamy na warstwie kapusty z buraczkami. Pieczemy pod przykryciem w 170 stopniach z termoobiegiem przez 40 minut. Odkrywamy naczynie i pieczemy jeszcze 5-7 minut z włączoną funkcją grilla.
    Potrawę podajemy w naczyniu, w którym się piekła, udekorowaną listkami zielonej pietruszki.

Porady

Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, należy ją opłukać i odcisnąć. Zamiast oleju do mięsa można dodać 20 dag zmielonego surowego boczku. Wtedy nie dodajemy oleju.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować