Orzechowe warkocze

0 (0 ocen)

  • Średni

Pyszne orzechowe warkocze-ciasteczka, które można także powiesić na choinkę.

  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna: 25 dekagramów
    - cukier: 10 dekagramów
    - cukier waniliowy: 1 opakowanie
    - orzeszki ziemne w miodzie: 15 dekagramów
    - proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki
    - żółtka: 3 sztuki
    - sól: 1 szczypta
    - margaryna: 15 dekagramów
    - mleko: 0.25 szklanki

Orzechowe warkocze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzeszki zmielić w blenderze. Wszystkie składniki prócz orzeszków, połączyć, posiekać, następnie zagnieść. Dodać orzeszki, ponownie zagnieść. Zawinąć w folię alumniową i włożyć na godz. do lodówki. Następnie odrywać kawałki ciasta, utoczyć wałeczki, ciąć na 4cm kawałki. Skręcać po dwa tworząc spiralkę-warkocz. Ułożyć na blasze, posmarować mlekiem. Piec ok. 15 min w temp. 180st.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy