Orzechowe tagliatelle alla carbonara

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Żadna włoska mamma nie przyjęłaby pewnie do wiadomości takiej wariacji na temat makaronu carbonara. Orzechy zamiast boczku?!

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • TAGLIATELLE:
    - tagliatelle: 200 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - żółtko: 1 sztuka
    - świeżo mielony pieprz czarny: 2 szczypty
    - świeża bazylia: 1 pęczek
    - parmezan: 4 łyżki
    - nerkowce: 50 gramów
    - orzechy włoskie: 50 gramów

Orzechowe tagliatelle alla carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ugotujcie makaron w osolonej wodzie, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.

    2. W tym czasie, wbijcie do miski jajko i żółtko, i rozbełtajcie je widelcem. Dodajcie sporo pieprzu.

    3. Przygotujcie orzechy i listki bazylii.

    4. Gdy makaron będzie gotowy, odcedźcie go i natychmiast wrzućcie do miski z jajkami. Dokładnie i szybko wszystko wymieszajcie, tak by jajka ścięły się pod wpływem temperatury makaronu, i dobrze go oblepiły.

    5. Dodajcie orzechy i bazylię, i jeszcze trochę pieprzu. Zetrzyjcie nieco parmezanu, całość wymieszajcie i od razu podawajcie.

Komentarze

Podobne przepisy