Orzechowe precle

0 (0 ocen)

Maślane precle z orzechami laskowymi, polecam amatorom ciasta drożdżowego.

Składniki:

  • Na 12 precli :
    500 g mąki pszennej typ 450
    30 g świeżych drożdży
    60 g miękkiego masła
    2 jajka
    1 żółtko (białko do smarowania)
    3 łyżki cukru
    220 ml letniego mleka
    szczypta soli
    80 g drobno posiekanych orzechów laskowych
    papier do pieczenia lub łyżka masła do posmarowania formy

Orzechowe precle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Precle-formowanie 1. Drożdże mieszamy z łyżeczką cukru, łyżką mąki i odrobiną mleka, odstawiamy do wyrośnięcia.
    Do przesianej mąki dodajemy 2 jaka, żółtko, mleko, sól, wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto.
    Pod koniec mieszenia dodajemy miękkie masło i orzechy, zagniatamy aż składniki się ładnie połączą.
    Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • Precle-przygotowanie 2. Wyjmujemy wyrośnięte ciasto na blat, odpowietrzamy i wałkujemy na ok.2 cm
    Formujemy precle i układamy na wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
  • precle przed pieczeniem 3. Odstawiamy do napuszenia, następnie smarujemy białkiem i pieczemy 12-15 minut w 175 *C.
    Studzimy na kratce

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy