Maślane precle z orzechami laskowymi, polecam amatorom ciasta drożdżowego.
Składniki:
Na 12 precli :
500 g mąki pszennej typ 450
30 g świeżych drożdży
60 g miękkiego masła
2 jajka
1 żółtko (białko do smarowania)
3 łyżki cukru
220 ml letniego mleka
szczypta soli
80 g drobno posiekanych orzechów laskowych
papier do pieczenia lub łyżka masła do posmarowania formy
Orzechowe precle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże mieszamy z łyżeczką cukru, łyżką mąki i odrobiną mleka, odstawiamy do wyrośnięcia.
Do przesianej mąki dodajemy 2 jaka, żółtko, mleko, sól, wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto.
Pod koniec mieszenia dodajemy miękkie masło i orzechy, zagniatamy aż składniki się ładnie połączą.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
2.Wyjmujemy wyrośnięte ciasto na blat, odpowietrzamy i wałkujemy na ok.2 cm
Formujemy precle i układamy na wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
3.Odstawiamy do napuszenia, następnie smarujemy białkiem i pieczemy 12-15 minut w 175 *C.
Studzimy na kratce
Komentarze