Orzechowe mufinki ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubić z cukrem na pulchną białą masę. Ciągle ucierając dodawać po trochu olej, do wyczerpania. Zmniejszyć obroty robota i ucierając dodawać po trochu mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszaną z orzechami. Dodać cukier waniliowy i aromat migdałowy.
2.Foremki na mufinki wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Nałożyć ciasto do foremek (do 2/3 wysokości). Na wierzch ułożyć po połówce śliwki ponacinanej "na grzebyczek".
W miejsce pestki obsypać grysikiem i położyć po połówce orzecha.
Piec w temperaturze 180 *C do zrumienienia (ok. 20 - 25 minut)
Po ostudzeniu, mufinki posypać cukrem pudrem, lub udekorować według własnego pomysłu.
Komentarze