Orzechowe kruche ciasto z jabłkami i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1...Mąkę przesiać na stolnicę,dodać masło,posiekać nożem następnie dodać orzechy i cukier.Zagnieść szybko ciasto,zawinąć w folię ,schłodzić 30 minut w lodówce.2/3 ciasta wylepić dno natłuszczonej i obsypanej mąką tortownicy o średnicy 24 cm. Nakłuć w kilku miejscach widelcem.Wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec w temp.200 st.C przez około 10 minut
....Budyń ugotować według przepisu,używając do tego 450 ml mleka.Lekko ostudzić a następnie wyłożyć na podpieczony spód.Na budyń rozłożyć starte na tarce o dużych oczkach jabłka, oprószyć cynamonem .Na wierzch rozkruszyć pozostałe ciasto i posypać pozostałymi orzechami.
..,Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp.180 st.C przez około 35 minut.Ostudzić ,posypać cukrem pudrem.
Komentarze