Orzechowe gwiazdki

0 (0 ocen)

  • 20 min

Półfrancuskie ciasteczka z orzechami na bezowym lukrze,

  • 20 min

Składniki:

  • - 60 dkg mąki pszennej
    - 500 g masła
    - 6 łyżek kwaśnej śmietany
    - 4 żółtka
    Lukier
    - 1 białko
    - 10 dkg cukru purdru
    - 20 dkg orzechów włoskich

Orzechowe gwiazdki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Orzechowe gwiazdki 1. - Margarynę posiekać z masłem, dodać żółtka i śmietanę.
    - Wyrobić ciasto półfrancuskie, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić co najmniej 2 godziny w lodówce.
    - Białko utrzeć z cukrem pudrem na gładki lukier.
    - Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm.
    - Wykrawać z ciasta gwiazdki.
  • Orzechowe gwiazdki 2. - Każdą gwiazdkę posmarować lukrem, najlepiej pędzelkiem.
    - Obficie posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
    - Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    - Piekarnik nagrzać do 200 st.C i piec ciasteczka przez 10 minut.
    - Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Porady

Można wycinać różne kształty, niekoniecznie gwiazdki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy