• Orzechowe gwiazdki

    Dodane przez: Goszka

  • Półfrancuskie ciasteczka z orzechami na bezowym lukrze,

  • Składniki

    - 60 dkg mąki pszennej
    - 500 g masła
    - 6 łyżek kwaśnej śmietany
    - 4 żółtka
    Lukier
    - 1 białko
    - 10 dkg cukru purdru
    - 20 dkg orzechów włoskich

  • Sposób przygotowania

    1.
    Orzechowe gwiazdki - krok 1

    - Margarynę posiekać z masłem, dodać żółtka i śmietanę. - Wyrobić ciasto półfrancuskie, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić co najmniej 2 godziny w lodówce. - Białko utrzeć z cukrem pudrem na gładki lukier. - Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm. - Wykrawać z ciasta gwiazdki.

    2.
    Orzechowe gwiazdki - krok 2

    - Każdą gwiazdkę posmarować lukrem, najlepiej pędzelkiem. - Obficie posypać posiekanymi orzechami włoskimi. - Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. - Piekarnik nagrzać do 200 st.C i piec ciasteczka przez 10 minut. - Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

  • Rady

    Można wycinać różne kształty, niekoniecznie gwiazdki.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie, ciasteczka, karnawał, święta bożego narodzenia
  • 1 komentarz

Dodane przez: Goszka

Goszka 365

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-01-26T22:01:30+01:00

149 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »