Orzechowe gwiazdki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.- Margarynę posiekać z masłem, dodać żółtka i śmietanę.
- Wyrobić ciasto półfrancuskie, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić co najmniej 2 godziny w lodówce.
- Białko utrzeć z cukrem pudrem na gładki lukier.
- Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm.
- Wykrawać z ciasta gwiazdki.
2.- Każdą gwiazdkę posmarować lukrem, najlepiej pędzelkiem.
- Obficie posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
- Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekarnik nagrzać do 200 st.C i piec ciasteczka przez 10 minut.
- Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Porady
Można wycinać różne kształty, niekoniecznie gwiazdki.
Komentarze